top of page
Horizontal%2520Logo%2520(Red)_edited_edi

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Tzekos Organic Herbs είναι ένα βιολογικό κτήμα, ένα εργαστήριο αποξήρανσης και συσκευασίας αρωματικών φυτών — μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία γεννήθηκε μέσα από ένα έντονο ενδιαφέρον για τη φύση και το πως συμβάλλουν στην υγεία και τη διατροφή μας τα αγαθά της.

Πιστεύουμε ότι τα αρωματικά φυτά πρέπει να είναι διαθέσιμα στην πιο αγνή τους μορφή έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει κανείς πλήρως τις θρεπτικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Δουλεύουμε πολύ και με μεγάλο σεβασμό στη γη, εφαρμόζοντας μόνο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, ώστε να μοιραστούμε μαζί σας φυσικά αποξηραμένα βότανα με πλούσιο άρωμα και γεύση.  Η αποξήρανση των βοτάνων είναι μέθοδος τόσο παλιά όσο και τα ίδια τα βότανα — έτσι διατηρούνται για μεγάλο διάστημα, είναι εύκολα στην αποθήκευση και πάντα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Για να απελευθερώσετε το πλήρες άρωμα τους δοκιμάστε να τα τρίψετε στις άκρες των δακτύλων σας.

Τα αρωματικά φυτά δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Προσφέρουν γεύση αλλά και άρωμα και φυσικά είναι γνωστά για την θεραπευτική και θρεπτική τους αξία από την αρχαιότητα. Χρήσιμα αλλά και νόστιμα λοιπόν, είναι πολύτιμα στο μαγείρεμα ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν ένα υγιεινό και γευστικό ρόφημα. Το φαγητό είναι πάντα καλύτερο όταν προσθέτουμε καρυκεύματα, τα οποία κάνουν και το μαγείρεμα πιο διασκεδαστικό! Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να τα προσθέσετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ώστε να υπάρχει χρόνος να εμποτίσουν το φαγητό. Η υπέροχη γεύση χρειάζεται τον χρόνο της και όχι πίεση! Προτιμήστε τα ολόκληρα βότανα σε ελεύθερη μορφή και όχι σε φακελάκι για να απολαύσετε ένα υπέροχο ρόφημα, το οποίο μπορείτε να ετοιμάσετε πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας απλά μια τσαγιέρα. Αυτό που κερδίζετε έτσι είναι ότι τα φύλλα και άνθη των βοτάνων μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να αποδίδουν πιο αποτελεσματικά τα συστατικά τους στο νερό δίνοντας πιο πλούσια και γεμάτη γεύση. Δοκιμάστε το βοτανικό τσάι σας ζεστό αλλά και κρύο και απολαύστε τη φρεσκάδα της φύσης!

Ήρθαμε σε άμεση επαφή με τη φύση όταν ο πατέρας μας ξεκίνησε ένα μικρό λαχανόκηπο που άκμασε λόγω της παρουσίας βοτάνων στα όρια του, τα οποία προστάτευαν τα λαχανικά. Όλη η οικογένεια προσέφερε τον χρόνο της τα Σαββατοκύριακα για την φροντίδα του κήπου και έτσι γεννήθηκε μια περιέργεια για αυτά τα ιδιαίτερα αρωματικά φυτά η οποία μας οδήγησε σε μια σειρά σεμιναρίων. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε το μεσογειακό κλίμα του τόπου μας και να καλλιεργήσουμε βιολογικά βότανα υψηλής ποιότητας.  Το κτήμα μας βρίσκεται στην περιοχή της Χαλκιδικής, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα Πετράλωνα. Εκεί, σε μια ηλιόλουστη πλαγιά, με θέα τον Όλυμπο, τα φυτά μας αναπτύσσονται σε μια έκταση 11 στρεμμάτων. Διαλέξαμε αυτή την περιοχή λόγω της ποιότητας του εδάφους, της εγγύτητας της θάλασσας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά και επιπλέον επειδή περιτριγυρίζεται μόνο από βιολογικά κτήματα. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι την περιοχή χαρακτηρίζουν οι ήπιοι χειμώνες, τα δροσερά καλοκαίρια και τα συχνά ρεύματα αέρα από τη θάλασσα, συνθήκες που διαμορφώνουν το κατάλληλο μικροκλίμα για την ανάπτυξη των φυτών.

Μια βιολογική καλλιέργεια απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και κόπο καθώς οι περισσότερες εργασίες γίνονται με το χέρι. Τον χειμώνα βρισκόμαστε πάντα κοντά στα φυτά μας, κόβοντας ζιζάνια των οποίων όμως διατηρούμε τις ρίζες καθώς βοηθούν το έδαφος να αναπνέει και έτσι τα βότανα μας παραμένουν δυνατά και υγιή χωρίς να χρειάζονται κάποιο χημικό σκεύασμα. Μετά από μήνες εντατικής φροντίδας και ολοένα αυξανόμενου ενθουσιασμού την άνοιξη έρχεται η ώρα της συγκομιδής που διαρκεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Οι καθημερινές μας εργασίες περιλαμβάνουν τη συγκομιδή με το χέρι και το δέσιμο της φρεσκοκομμένης παραγωγής σε ματσάκια, τα οποία στη συνέχεια κρεμάμε σε ένα σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο ώστε να αποξηραθούν με φυσικό τρόπο. Είμαστε περήφανοι που χρησιμοποιούμε αυτή την παραδοσιακή μέθοδο, η οποία είναι και το μυστικό της ισχύος και της διάρκειας του αρώματος των βοτάνων μας.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της αποξήρανσης απολαμβάνουμε να  παρατηρούμε το πώς, καθώς τα φυτά χάνουν την υγρασία τους, σταδιακά αλλάζει το χρώμα των φύλλων τους. Τέλος, συνήθως στο τέλος της ημέρας μαζευόμαστε στην κουζίνα όπου απολαμβάνουμε λίγο ψωμί με ελαιόλαδο, πασπαλισμένο με θυμάρι, το οποίο συνοδεύεται από μια κούπα βοτανικό τσάι.

bottom of page